Top

Ytong – idealan materijal za adaptaciju prostora

Period godišnjih odmora lagano se bliži kraju, ali leto i lepo vreme sigurno će potrajati još malo. Toplo vreme nam pruža priliku da otpočnemo i uradimo manje radove na uređenju enterijera i pripremimo se da jesen provedemo u prijatnom i renoviranom prostoru.

Brzo i lako

Svakom domu će pre ili kasnije biti potrebno manje ili veće preuređenje. Najčešće se za renoviranje odlučujemo zbog promenjenih potreba ukućana, ali ponekad želimo ili treba da renoviramo dom zbog dotrajalosti i spoljnih faktora, poput visokih troškova održavanja. Najveći zahvati renoviranja obično su adaptacija i nadogradnja objekta.

Realizacija proširenja na najekonomičniji načn

Proširenje objekta može biti manje, npr.vetrobran, terasa, ili veće, kada se odlučimo za dogradnju ili nadgradnju( izgradnja dodatne celine na poslednjem spratu objekta) sa ciljem dobijanja dodatnih stambenih ili radnih prostora.

Ovakvi radovi se obično obavljaju dok smo u zgradi, pa je izuzetno važno da se obave brzo, sa što manje buke, prljavštine i prašine. Upravo zbog toga je Ytong idealan materijal za ovu vrstu poduhvata, jer je gradnja Ytong blokovima relativno suva i čista, a otpada je vrlo malo. Blokovi su velikih dimenzija, lako se zidaju, a za njihovo lepljenje se koristi Ytong tankoslojni malter koji se direktno meša u kanti. Izgradnja je stoga veoma brza, mnogo brža od klasične gradnje tradicionalnim materijalima.

Drugi materijali, kao što su pesak, cement, praktično vam nisu potrebni. Unos vode je minimalan, i sušenje radova je mnogo brže. Tako ćete moći da obavite sve unutrašnje poslove i brže se uselite.

Jedna od karakteristika Ytong blokova, koja je posebno važna prilikom renoviranja, je njihova relativno mala težina. Ytong blokovi su napravljeni od autoklaviranog gas betona, koji sadrži hiljade malih pora ispunjenih vazduhom, zbog čega je odlična termoizolacija glavna odlika ovog materijala.

Zbog svoje male težine ne predstavlja preveliko dodatno opterećenje za konstrukciju a istovremeno osigurava stabilnost i trajnost objekta nakon adaptacije ili nadogradnje. Pored homogene strukture, manja težina doprinosi i maksimalnoj bezbednosti od zemljotresa.

Prenamena neiskorišćenog potkrovlja u stambeni prostor

Neiskorišćena ili neuređena potkrovlja mogu se naći i u porodičnim kućama i u višestambenim zgradama, gde su uglavnom korišćena kao zajednička prostorija ili ostava.

U porodičnim kućama, koje su uglavnom građene 1970-ih i 1980-ih godina, gornji spratovi su vrlo često ostajali nedovršeni. Porodica je za svoje potrebe uredila prizemlje sa podrumom i sprat, dok je tavanski deo uglavnom bio opremljen osnovnim priključcima za struju i vodu ali je sve ostalo nedovršeno.

Nedostatak stanova, placeva, i finansijskih sredstava primorao je investitore da traže alternativno rešenje. Zato se danas mnogi odlučuju za preuređenje tavana u stan, uglavnom kao rešenje stambenog pitanja na relativno pristupačan, ponekad i jedini mogući način.

U ovoj vrsti renoviranja stan se najčešće kompletno preuređuje, planiraju se pregrade između prostorija i njihova namena. Ytong je  i idealan građevinski materijal za renoviranje potkrovlja – lakši je, jednostavan za obradu, omogućava bržu, lakšu i čistiju gradnju bez puno otpada. Stoga je useljenje mnogo brže.

Ytong blokovi se mogu koristiti za izgradnju svih vrsta zidova, kao i za podizanje visine podova(denivelaciju), ispravljanje postojećih neravnih zidova, za zidanje kamina, kuhinja, obziđivanje kada, izradu raznih vrsta polica i dekorativnih elemenata…

Pored Ytong blokova, za renoviranje potkrovlja veoma je važna i kvalitetna toplotna izolacija. Multipor termoizolacione ploče su idealan izbor prilikom renoviranja, kada želite da lokalno poboljšate termoizolaciju zidova. Multipor ploče se ugrađuju na unutrašnju stranu spoljnih zidova potkrovlja ili čak i na plafon, čime značajno doprinose nižim troškovima grejanja i hlađenja. Multipor ploče su mineralnog sastava, kompaktne i veoma lake za obradu. Otporne su na vatru, pripadaju klasi A1, sprečavaju širenje vatre i ne ispuštaju toksične materije u vidu dima i drugih emisija čak i na najvišim temperaturama.

Ograde svih vrsta

Kao lagan i jednostavan za upotrebu, Ytong je oduvek bio prvi izbor majstora za izradu raznih vrsta ograda, terasa i stepeništa, kako spolja tako i unutar objekta.

Zatvaranje postojećih terasa, balkona i lođa, kao i novi projekti sa ovim načinom realizacije, prilično su funkcionalno rešenje koje se sve češće koristi. Tako ograde terasa mogu biti napravljene od Ytong materijala ili u kombinaciji sa metalom, kamenom ili drugim materijalima. Isto važi i za ograde na unutrašnjim stepeništima i manjim i  nižim zidovima, koji mogu imati namenu pregradnog zida u nekoj većoj prostoriji.

Zašto se majstori gotovo uvek odlučuju da koriste Ytong blokove za izgradnju ograde stepeništa?

Odgovor je jednostavan. Ytong se može veoma lako dizajnirati, pa se ograda može napraviti po želji investitora, ma koliko neobična bila. Čak se i polukružna ograda može napraviti bez problema. Završna obrada je brza i jednostavna, a za dekoraciju se mogu koristiti različiti materijali kao što su gips, kamen ili pločice.

Montaža keramike i kamena na Ytong-u

Završna obrada najčešće uključuje estetski deo i tek tada se slika objekta u potpunosti zaokružuje. Keramika ili kamen takođe se mogu ugraditi na Ytong zidove i druge Ytong elemente, poput polica, kamina ili zidane kuhinje.

Obloge u vidu keramičkih pločica ili ukrasnog kamena, mogu se direktno lepiti na Ytong površinu, bez prethodne obrade, što je jedinstvena prednost Ytong-a u odnosu na druge materijale. Manje materijala i rada znači brže i jeftinije izvođenje radova.

Ytong materijali zbog svojih velikih dimenzija, male težine i niza vrhunskih karakteristika, donose brojne uštede u gradnji, olakšavaju i pre svega ubrzavaju  izvođenje radova te tako doprinose mogućnosti brzog useljenja, što je za sve ukućane od velikog značaja.

Neka Vaš dom bude oaza vašeg mira i skrojen po vašim željama i potrebama. Uz pomoć Ytong materijala uživajte u svim benefitima Vaše nove kuće, tek nadograđenog potkrovlja ili sveže renoviranog doma.