Top

Obrada spoljašnjih Ytong zidova masom u tankom sloju

Izvodi se masom za poravnavanje zidnih površina za spoljašnju primenu u maksimalnoj debljini od 3-6 mm, uz obavezno umetanje armirane stakleno tekstilne (PVC 150 gr/m2) mrežice. Masa za poravnanje uglavnom je specijalni polimer cement – krečni prah sive ili bele boje.

Pre nanošenja prvog sloja mase za izravnavanje, zidove je potrebno dobro otprašiti. Na otprašeni zid nanosi se prvi sloj za izravnavanje zidne površine pomoću limene gletarice u debljini od 1-2 mm.

U prvi sloj sveže mase za izravnavanje utiskuje se pomoću limene gletarice PVC 150 gr/m2 mrežica, pazeći da se ista dobro izravna.

Pošto se prvi sloj prosuši, nanosi se drugi sloj u potrebnoj debljini od 1-2 mm, tako da u potpunosti prekrije postavljenu mrežicu u prvom sloju. Prilikom ugradnje pridržavati se svih propisanih uslova proizvođača materijala.

Pre nanošenje završnog silikatnog ili mineralnog sloja, ili eventualno boje, površinu je potrebno obrusiti kako bi ista bila ravna i glatka. Ovaj sloj se nanosi u potrebnoj debljini pomoću limene gletarice, a zatim se plastičnom gletaricom obraduje u za-vršnom izgledu zaribane, ribane, špricane, šarane, valjane ili rustikalne teksture.