Top

Postavljanje prvog reda

Prvi red termo i pregradnih blokova uvek se postavlja na produžni malter suvlje konsistencije napravljen u razmeri cement:kreč:pesak 1:2:6, preko već ranije izvedene hidroizolacije koja se nalazi na temelju, odnosno temeljnoj ploči. Debljina sloja produžnog maltera zavisi od ravnosti površine temelja, odnosno temeljne ploče i iznosi 1-3 cm. Ukoliko se mora izraditi deblji sloj maltera, preporučuje se njegovo nanošenje u dva sloja sa jednodnevnim sušenjem.

Prvi red Ytong termo blokova počinje uvek tako da se postavlja od uglova objekta i to sa mesta gde je ostavljena armatura vertikalnih serklaža. Libelom se obavezno proverava horizontalnost postavljenog bloka u uzdužnom i poprečnom pravcu. Korekcija se izvodi pomoću Ytong gumenog čekića.

Postavljanjem suprotnog ugla dobija se pravac zida koji se tacno odredi zidarskim koncem razapetim između ova dva bloka. U tako označen prostor, između ugaonih blokova, nanosi se produžni malter na koji se zatim postavlja Ytong termo blok projektovanih dimenzija.